Kesällä tulee kuluneeksi 75 vuotta jatkosodan alkamisesta. Parikkalan kunta, Tarnalan kyläyhdistys ja Tyrjän Rykmenttinä tunnetun JR7:n perinnetoimikunta järjestävät 30.6. muistotilaisuuden Tarnalan koulutalolla, Niukkalantie 496, Parikkala. Tapahtuman järjestelyjä valmistelevassa toimikunnassa ovat mukana myös paikallisten resrviläisten, veteraanijärjestöjen ja Lions-klubin edustajat.
Tapahtuman puuhamiehenä ja järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimiva Pekka Paakkinen kertoo, että tilaisuuden pitopaikaksi Tarnala sopii erityisen hyvin, sillä sodan alkutapahtumat koskettivat kylää varsin merkittävällä tavalla. Hyökkäyskäskyn 2. divisioonan komentaja eversti Aarne Blick antoi joukoille Tarnalan tienristissä 30.6. 1941. Siitä alkoivat jatkosodan alun raskaimmat, toista kuukautta kestäneet taistelut, joiden perusteella JR7 sai Tyrjän Rykmentin nimen ja tuli tunnetuksi yhtenä jatkosodan maineikkaimmista joukko-osastoista komentajinaan Armas Kemppi ja Adolf Ehrnrooth. Tarnalan ja naapurikylien alueelle oli sodan alussa majoitettuna Tyrjän valtaukseen osallistuneiden JR7:n, JR28:n ja JR48:n sekä Erillisen Rajajääkäripataljoonan ja Kevyt osasto 6:n joukkoja. Teltanpohjia ja muita kaivantoja on vieläkin runsaasti nähtävillä alueen metsissä.
Ennen sodan alkua alueen kylät kuten Tarnalakin kokonaan oli evakuoitu vähintään Savonlinnan tasalle, osa kauemmaksikin vesistölinjojen taakse. Varsinaisten sotatoimien kohteeksi Tarnala ei muuten joutunut, mutta sodan alussa kylää pommitettiin. Talvisodassa luovutetulle alueelle jääneeltä, vain parinkymmenen kilometrin pässä Tarnalasta sijaitsevalta Uukuniemen Mensuvaaran lentokentältä käsin viholliskoneet tekivät yllätysvierailuita ja aiheuttivat mm. Tarnalan meijerin palamisen. Pommitusten jälkiä näkyy vieläkin maastossa, vaikka suurin osa pommikuopista on täytetty.
Jatkosodan alkamisen 75-vuotismuistotapahtuma alkaa klo 12 kenttähartaudella ja kunnan tervehdyksellä. Evl Ilmari Hakala esitelmöi jatkosodan syistä, Tyrjän taisteluista ja Lahdenpohjan valtauksesta. Ohjelmassa on mm. musiikkia ja kenttälounas, jonka tarjoavat Rajasotilaskotisisaret Parikkalasta. Paikalla on nähtävänä JR7:n aseistusta ja muuta Tyrjän taisteluun liittyvää aineistoa.
Tarnalan maastossa on vieläkin nähtävillä pommikuoppia, jotka syntyivät jatkosodan alkuvaiheessa, kun vihollinen yritti pommittaa sinne keskitettyjä joukkoja. Ne olivat kuitenkin päivää aikaisemmin ehtineet siirtyä pois kylästä kohti Tyrjää.