Ritari numero 8: Valde Sorsa

Korpraali Valde Matias Sorsa syntyi 29.12.1920 Kontiolahdella. Hän taisteli JR 7:n II Pataljoonan 7. Komppanian riveissä jatkosodan alusta alkaen.

Esimiehet kiinnittivät jo Tyrjän taisteluissa huomiota korpraali Sorsaan, jonka taisteluteot olivat tavallista mittavampia. Hän hyökkäsi ryhmänsä kärjessä ja tuhosi sitkeästi puolustautuvia vihollispesäkkeitä. Jos ryhmä jäi jälkeen vihollisen ankarassa tulituksessa, Sorsa vaiensi vihollispesäkkeitä vaikka yksin. Hän ei hellittänyt ennen kuin tehtävä oli täytetty. Sorsa ryhmineen mursi Tyrjän taistelussa aukon vihollisen puolustukseen. Sen aukon kautta tunkeutui sitten 7. Komppania ja sen perässä koko II Pataljoona Kukkolehdonmäkeen ja valtasi sen. Tämä taistelu jo osoitti, miten ratkaisevaa voi olla yhdenkin valiotaistelijan suoritus.

Samalla raisulla tavalla Sorsa jatkoi taistelujaan. Hänen pataljoonan komentajansa Arvo Ahola muistelee seuraavasti: "Sorsa oli kooltaan pienehkö,vaatimaton maalaisnuorukainen, joka jo sodan ensipäivinä ansaitsi korpraalin natsat olkapäilleen. Hänellä oli veressään tehokas sotilaallinen toiminta. Juuri siksi hän ylsi loistaviin taistelu suorituksiin. Alikersantiksi ylennetty Valde Sorsa antoi yksikölleen oman tärkeän panoksensa. Hän ei ritarinimityksestään huolimatta tuonut koskaan itseään esiin. Taisteluissa hän näytti ritarina esimerkkiä ollen aina etumaisin ja tehokkain taistelija. Sorsa ei puhunut taisteluteoistaan. Hän teki enemmän kuin puhui."

Ylipäällikön 1.9.1941 Mannerheim ristin ritariksi nimittämä Valde Sorsa kaatui 15.6.1942 Ohdan lohkolla.

Tyrjän lehti kertoi Valde Sorsan kaatumisesta 16.6.1942 numerossa 254