Ritari numero 162: A. E. Ehrnrooth

Adolf Ehrnrooth Eversti Adolf Ehrnrooth syntyi Helsingissä 9.2.1905. Hän taisteli Jalkaväkirykmentti 7:n komentajana 28.1.1943 alkaen jatkosodan loppuun saakka. Tyrjän Rykmentti kävi Ehrnroothin johdolla muun muassa Siiranmäen, Äyräpään ja Vuosalmen veriset, mutta kunniakkaat taistelut.

Esittäessään 7.12.1942 everstiluutnantti Adolf Ehrnroothia nimitettäväksi Mannerheim-ristin ritariksi kenraalimajuri A. E. Martola perusteli esitystään muun muassa seuraavasti:"Everstiluutnantti Ehrnrooth on erinomainen esikuntaupseeri, mutta hän on osoittautunut myös ensiluokkaiseksi komentajaksi. Henkilökohtaisella rohkeudellaan ja oikeaan osuneella suhtautumisellaan alaisiinsa hän on saavuttanut näitten kunnioituksen ja ihailun."

Uudistaessaan everstiluutnantti Ehrnroothin nimitysesityksen Mannerheim-ristin ritariksi Martola perusteli toista esitystään muun muassa seuraavasti: "Everstiluutnantti Ehrnrooth johti koko viivytysvaiheen ajan rykmenttiään mitä vaikeimmissa olosuhteissa. Hänen johtajataitonsa ilmeni erityisesti mm. seuraavissa taisteluvaiheissa: 1) Vaikka suurhyökkäys kohdistui osaksi hänen johtamansa rykmentin oikeaan siipeen ja vaikka heti alussa muutamia tukikohtia menetettiin, oli ne jo ennen irtaantumista otettu takaisin paitsi kahta tukikohtaa. 2) Rykmentti joutui irtaantumaan vaikeissa olosuhteissa, ja kävi tehokasta ja aktiivista viivytystaistelua, jossa vastaiskuja usein suoritettiin VT-linjalle saakka onnistuen omalla lohkollaan varaamaan riittävästi aikaa VT-aseman miehittämiseen. 3) Everstiluutnantti Ehrnrooth johti etulinjan johtajana Siiranmäen lohkon puolustusta taisteluissa, joissa viholliselle aiheutettiin n. 5 000 miehen tappiot ja jossa todennäköisesti seuraavat divisioonat lyötiin: 281.D, 381.D ja 177.D:stä ainakin JR 483. Todennäköisesti hakattiin myös 178.D.

Jatkuvissa viivytystaisteluissa ja sittemmin Äyräpään sillanpääaseman puolustustaisteluissa on everstiluutnantti Ehrnrooth osoittautunut yhä uudestaan pelkäämättömäksi ja taitavaksi johtajaksi, joka väsymättä johtaa asemien kehittämistä ja vahvistamista."

Ylipäällikkö nimitti eversti Adolf Ehrnroothin Mannerheim-ristin ritariksi 4.12.1944.