Tyrjän Lehtien kirjoittaminen ja monistus sota-aikana ja kuvaaminen vuonna 2006

Lääkintämajuri P.O. Therman harrasti kaitafilmikuvausta ja on kuvannut Tyrjän lehden numero 670 tekemistä. Kersantti Kuparinen on piirtäjän Jaakko Ketolan (luultavasti) mallina ja Matti Kuusi kirjoittaa tekstit kirjoituskoneella. Vahakopiokoneella suoritetaan monistus. Joka aamu lehdet jaettiin korsuihin muonakuskien mukana.

Tyrjän Lehti nro 670.

Kaitafilmiä lehden laatimisesta ja monistamisesta vahakoneella. Filmissä nähdään miten kirjoitetaan, piirretään ja monistetaan numero 670, joka ilmestyi 24.7.43 klo 6. Lehti löytyy tästä linkistä ja näkyy myös oikealla.

Tyrjän Lehtien tallentaminen Sota-arkistossa ja saattaminen verkkosivuille kaikkien luettavaksi:

Tyrjän Rykmentin perinteitä vaalii Perinnetoimikunta ja se pyrkii huolehtimaan veteraanien vuosittaisista tapaamisista ja huomioimaan mm. merkkipäivät ja iltahuudot. Yksi toiminnan muoto toteutuu kun Tyrjän lehdet on valokuvattu, muokattu tallennettavaan muotoon ja voidaan saattaa kaikkien halukkaiden saataville. Näin Tyrjän Rykmentin historiaa saadaan esiin sellaisena kuin se tapahtui ja kirjattiin tapahtumahetkellä. Sisältö onkin erittäin mielenkiintoista ajankuvausta ja Matti Kuusen huumorilla höystettyä. Sensuuri toimi rintamalla koko ajan, eikä kaikkea voinut kirjata ylös. Matti Kuusi joutui rohkean toimintansa johdosta usein puhutteluun ylempiin portaisiin, mutta komentajien ja miesten tuki lehdelle oli kuitenkin niin suuri, että lehti ilmestyi koko sodan ajan. Yleensä lehti ilmestyi päivittäin noin 400 kappaleen painoksena. 1941 hyökkäysvaiheen ja 1944 perääntymisvaiheen aikana säännöllisyys kärsi.

Vuonna 1991 julkaistiin "Olinhan siellä minäkin ..."-kirja Jaakko Ketolan toimesta. Kirjaan on kopioitu 128 Tyrjän Lehden numeroa, joten nyt tehty työ laajentaa saatavilla olevaa aineistoa merkittävästi.

Lehtien valokuvaus ja muokkaaminen:

Helmikuussa 2006 perinnetoimikunnan jäsenet, lippu- ja jäsenrekisterivastaava Juha Koivisto ja sihteeri Simo Salminen viettivät puolitoista päivää sota-arkistossa ja valokuvasivat kaikki saatavilla olevat numerot Canon 300D digitaalikameralla. Työ tehtiin mahdollisimman nopeana sarjatyönä. Se onnistuikin erinomaisesti ja kaikki sivut saatiin kuvatuksi. Valokuvat ovat tiedostoina kooltaan 2,5 MB, kokonaisuudessaan tiedostojen koko on noin 3,5 GB. Jotta kaikki kuvat mahtuisivat yhdelle CD-levylle, ne on muokattu, rajattu, leikattu ja tiivistetty alkuperäisestä niin, että kuvatiedoston koko on keskimäärin 500 KB. Tiivistys ei ole kuitenkaan huonontanut kuvien luettavuutta yhtään. Osa lehdistä on ollut vahamonistuskoneen jäljiltä varsin huonossa kunnossa, ja varsinkin kirjoiksi sidotut kappaleet ovat kuvauksen aikana olleet hiukan kaarevia. Mutta lähes jokainen numero on luettavissa. Laadun vaihtelu annetaan toivottavasti valokuvaajille anteeksi. Kaikki vinous ei johdu alkuperäisestä painatuksesta, vääristymiä syntyi valokuvaustilanteessakin.

Verkko sivustoon kuvat on muutettu pdf-muotoon, jolloin niiden lataaminen ja suurentaminen on helppoa.

Juha Koivisto ja Simo Salminen valokuvasivat Tyrjän Lehdet Sota-Arkistossa helmikuussa 2006.
Juha Koivisto (oik.) ja Simo Salminen valokuvasivat Tyrjän Lehdet Sota-Arkistossa helmikuussa 2006.